Voetenbad maken

Met een voetenbad ontspan je vermoeide voeten. Bovendien worden ze weer zacht en schoon. Verwen je voeten en ga voor de luxe van een voetbad. Zelf een voetenbad maken? Dit kan heel eenvoudig met lauwwarm water en één of meerdere ingrediënten zoals bijvoorbeeld soda. Kijk direct wat jij in huis hebt!

Een voetenbad gebruiken

Voetenbad maken

Gebruik altijd lauwwarm water. Koud water heeft weinig effect en van heet water krijg je een rode huid of zelfs blaren.
Laat je voeten maximaal 10 minuten in het voetenbad weken.
Droog je voeten altijd goed af, vooral tussen de tenen.
Na het bad verzorg je de voeten met een vochtinbrengende crème.

Je mag een voetenbad dagelijks nemen en hoort eigenlijk bij de algemene voetverzorging. Dit is vooral tijdens de zomermaanden heerlijk ontspannend. Heb je hier geen tijd voor, neem dan minimaal 1x per week een voetenbad.

Zelf een voetenbad maken

Wil je zelf een voetenbad maken, zorg dan in ieder geval voor een ruime bak waarbij de voeten in passen. Je kunt natuurlijk ook voor een speciaal voetenbad gaan. De betere voetbaden hebben een masserende werking. Hierbij kun je kiezen voor vibratiemassage, bubbelmassage en zelfs watertempering. Hou je het liever zo goedkoop mogelijk, ga dan voor een plastic afwasteil (vierkant). De meeste voeten passen hier prima in.

Populair: soda of verzorgende oliën

Het is belangrijk om goede ingrediënten te kiezen. Ga je voor aromatherapie, iets om eelt te verminderen of wil je desinfecteren? Hieronder enkele populaire ingrediënten voor jouw voetenbad.

Gebruik amandelolie of lavendelolie

Voeg enkele druppels amandelolie of lavendelolie aan het voetbadwater toe. Deze olie heeft een ontspannende werking. Bovendien voelen je voeten weer heerlijk zacht aan.

Wil je liever gebruik maken van een basic olie, voeg dan een paar druppels olijfolie toe. Dit ruikt misschien niet zo lekker als amandel- of lavendelolie, maar het verzorgt je voeten wel.

Een voetenbad met soda of zout

Wist je dat je ook heel goed een voetenbad met soda of zout kunt maken? Soda of baking soda staat ook wel bekend als zuiveringszout. Dit product maakt eelt een stuk weker, waardoor je het gemakkelijker verwijdert. Bovendien gaat baking soda de strijd met schimmelinfecties en bacteriën aan. Hiermee zorg je voor een desinfecterende werking. Voeg twee tot drie eetlepels baking soda aan het voetbad toe.

Ook een voetenbad met zout werkt tegen overtollig eelt. Je kunt tevens kiezen voor Keltisch zeezout. Dit zeezout bevat geen antiklontermiddelen en chemicaliën.

Huismiddel: voetenbadje met Biotex

Biotex is een wasmiddel maar wordt ook veel voor de behandeling van de huid gebruikt. Biotex heeft namelijk een ontsmettende werking.
Toch wordt geadviseerd om bij acute wonden niet te weken met Biotex.

Een voetenbad met Biotex kan dus prima, mits je geen open wonden aan de voeten hebt.

Van Biotex voelen de voeten heerlijk zacht aan. Bovendien zijn ze ook nog eens lekker fris. Voeg 1 eetlepel Biotex aan het voetenbad toe. Maximaal 10 minuten weken. Daarna de voeten goed afspoelen en afdrogen. Vergeet hierbij de huid tussen de tenen niet.

Ook lekker: aromatherapie

Van een voetenbad met aromatherapie krijgen niet alleen je voeten, maar ook jij zelf een oppepper. Aromatherapie stimuleert lichaam en geest.

Gebruik met rozemarijn of pepermunt. Goed voor vermoeide en branderige voeten. Gebruik voor de droge of gevoelige huid essentiële oliën zoals sandelhout, kamille, lavendel of rozenhout. Voor de ouder wordende huid gebruik je roos, peenolie of rozemarijn.


Voetjes weer helemaal fris? Bekijk ook deze pagina’s: