Verschillende huidtypen

verschillende huidtypen

Lekker aan de slag met een zelfgemaakt maskertje? Er zijn veel verschillende huidtypen, dus is het goed om te weten welke jij hebt. 
Zodra dat duidelijk voor je is, dan kun je een masker maken waar jouw huid het meeste baat bij heeft.

Niet zelden is het overigens zo dat het ene gedeelte van je gezicht anders is dan het andere. Hier kun je eventueel rekening mee houden als je je maskertje gaat maken. Lees hier alles over de verschillende huidtypen.

De gemengde / gecombineerde huid

Dit type is het meest voorkomende huidtype. Het houdt simpelweg in dat je gezicht op sommige plaatsen anders aanvoelt dan op andere. Meestal is de huid op sommige plekken droog en op andere plekken vet.
Vaak zijn dan de kin, het gebied rond de neus en het voorhoofd vettig met kans op onzuiverheden. Dit noemt men ook wel de T-lijn. Hier wordt teveel talg aangemaakt en dit gebied ziet er vaak glanzend uit. Op de T-lijn verschijnen vaak oneffenheden zoals mee-eters en puistjes.

De wangen en kaken daarentegen zijn vaak vochtarm en aan de droge kant. Ze kunnen trekkend aanvoelen en gevoeliger zijn. Je merkt vaak een verschil aan je huid als je je gezicht gewassen hebt; de droge gedeeltes voelen ook echt droog aan, terwijl de vette gedeeltes zacht aanvoelen. Zo kun je eenvoudig bij jezelf vaststellen hoe het met jouw gezicht zit. 

De gezichtsmaskers voor de gecombineerde huid dienen een hydraterende werking te hebben, zowel voor de vette als de droge gebieden. Daarnaast is het mogelijk voor de verschillende gebieden een ander soort gezichtsmasker te gebruiken. Dus voor het droge gedeelte een masker voor de droge huid en voor het vette gedeelte een masker voor de vette huid.
Zorg dat je zowel bij het reinigen van je huid als bij het afspoelen van je maskers lauwwarm water gebruikt.

De normale huid

De normale huid voelt zacht aan en oogt fris met een rozige teint, welke duidt op een goede doorbloeding. De huid heeft fijne poriën en is niet vet en ook niet droog. Mee-eters en andere oneffenheden komen bij dit huidtype niet zo vaak voor.

En al noemen we het de normale huid, dagelijkse verzorging is natuurlijk ook voor dit huidtype van belang teneinde haar frisse karakter te behouden. In de ochtend en voor het slapen even goed reinigen met een reinigingsmelk of – mousse en de huid voorzien van een hydraterende crème is ook voor dit huidtype aan te raden.
Regelmatig een gezichtsmasker aanbrengen geeft net dat extra’s waar je huid af en toe om vraagt. Je zult merken dat de zachtheid en de glans van je huid weer als vanouds is! Bekijk de maskers voor de normale huid >>

De droge huid

De droge huid kenmerkt zich door een tekort aan vocht en vetten. De vetten bevinden zich in de bovenste huidlaag van het gezicht en dienen als beschermlaag tegen uitdroging. Als deze vetten (bijna) niet aanwezig zijn, kan er geen vocht worden vastgehouden, met als gevolg een onbeschermde, snel geïrriteerde huid.

De huid kan ruw en strak aanvoelen en vooral na het wassen een onprettig trekkend gevoel met zich meebrengen. Door de onbeschermde, fijne structuur kan de huid er doorzichtig uitzien en daardoor gemakkelijk vlekken en lijntjes doorlaten. Ook is het mogelijk dat de huid gaat schilferen. Daarnaast kan de droge huid nogal eens jeuk, pijn of ontstekingen veroorzaken doordat werkelijk van alles zomaar de huid binnen kan dringen.

Vaak ontstaat een droge huid in de wintermaanden als het buiten flink koud is (met gure winden) en binnen de verwarming staat te loeien. Maar ook door blootstelling aan de zon (en airco’s) kan de beschermende huidlaag aangetast raken en uitdrogen.
Een droge huid kan ook erfelijk zijn. Voorts kunnen cosmetica en voeding (te weinig vitamine A en B) invloed hebben op je huid.

Zorg dat je je gezicht niet wast met water en zeep als je een droge huid hebt

Hierdoor was je naast het vuil ook de huidvetten weg. Reinig en masseer de huid regelmatig met olie en vocht. Vergeet ook niet een vochtinbrenger te gebruiken na iedere reinigingsbeurt.

Een gezichtsmasker voor de droge huid van tijd tot tijd geeft natuurlijk een extra boost en is dus van harte aan te raden! Zorg dat het masker een sterk hydraterend en voedend karakter heeft en je huid vaart er wel bij!

De vette huid

Een voordeel van de vette huid is echter dat de huid beter beschermd blijft tegen invloeden van buitenaf en over het algemeen gesproken blijft de vettere huid (mede hierdoor) langer mooi.
Het is belangrijk de vette huid dagelijks goed te reinigen, om zo te voorkomen dat de poriën verstoppen. Let op dat je geen agressieve, uitdrogende producten gebruikt, want die kunnen juist de talgproductie weer stimuleren en dan ben je weer terug bij af… Producten op oliebasis zijn beter geschikt. Wassen met zeep kan, maar dan wel alkalinevrije zeep.
Daarnaast is het raadzaam veel water te drinken om de afvalstoffen makkelijker af te voeren.

Het spreekt voor zich dat gezichtsmaskers een uitstekende werking kunnen hebben voor de vette huid. Maskers met klei, modder of banaan zijn bij uitstek geschikt om de balans van je vette huid weer te herstellen.
Bekijk de maskers voor de vette huid >>

De gevoelige huid

De gevoelige huid is een huid die sterk reageert op prikkels van buitenaf, maar ook van binnenuit. Weersomstandigheden, cosmetica, voeding, stress en levensstijl zijn allemaal factoren die makkelijk van invloed kunnen zijn op dit huidtype.
Bij de een uit zich dit door een gevoel van schraalheid of snel rood kleuren van de huid. Bij de ander kan een jeukend of branderig gevoel voelbaar zijn. De huid is veelal snel geïrriteerd en kan van tijd tot tijd trekkend aanvoelen.

Dagelijkse goede verzorging en ook gezichtsmaskers zijn erg waardevol voor dit huidtype wat toch wat extra’s vraagt. Voor de reiniging kun je het beste een hypo-allergische, reinigende lotion gebruiken. Gebruik tevens lotions en crèmes met een UV filter.
Je kunt je huid na het wassen beter niet droogwrijven, maar af deppen met een zachte handdoek. Was je gezicht niet te veel om uitdroging te voorkomen en gebruik het liefst lauwwarm water.
Bekijk de maskers voor de gevoelige huid >>

Wellicht ook interessant: